Omkring kameraet Retningslinjer for film- og tv-produktionsoptagelser

Det er et kendt faktum, at filmfolk er ekstremt omstillingsparate. Det er en af vores vigtigste kompetencer, og derfor kan langt størstedelen af et filmhold indrette sig på en måde, så man holder afstand og mindsker smittefare. Filmbranchens organisationer har udsendt et sæt overordnede retningslinjer for ansatte og medvirkende på audiovisuelle produktioner i Danmark i forhold til COVID-19. Retningslinjerne er tiltrådt af Producentforeningen, FAF, DJ, DSF og Danske Filminstruktører

Udfordring: 

Den økonomiske udfordring: Da selve forløbet omkring den konkrete optagelse af film og tv-produktioner er ekstremt omkostningstungt, fordi det involverer mange mennesker, rekvisitter, locations mm. ’samlet’ et sted, er det afgørende, at selve optagescenerne kan gennemføres med størst mulig sikkerhed, da forstyrrelser heri vil fordyre og forsinke produktionen voldsomt. Situationen lige nu er, at ingen filmproduktionsselskaber kan forsikre deres film- og tv-produktioner, hvilket umuliggør igangsættelse, og det må filmbranchens parter adressere.

Den menneskelige udfordring: Da der – stor kreativitet til trods – ikke kan gives garanti i alle filmoptagelser for, at sikkerhedsafstand kan overholdes, må de ansvarlige for produktionens gennemførsel skabe rammer, som sikrer, at smitterisikoen for centrale personer på ’settet’ minimeres under optagelserne.

Personer der skal sikres sikkerhed:
I området omkring kameraet kan fysisk afstand ikke overholdes.

Skal vi fortsat skabe troværdige, menneskelige fortællinger på film
er det nødvendigt, at skuespillerne kommer tæt på hinanden.
Det skal de for at sikre kvaliteten på lærredet.
Tæt omkring kameraet er som minimum skuespillere, instruktør og fotograf.
Men også set-rekvisitøren, som er den,
der håndterer alle de rekvisitter skuespillerne skal røre ved, skal inkluderes i denne kategori.

Samlet udfordring: Samlet set er det vores vurdering, at gøres der ikke noget for at dæmme op for de to ovennævnte udfordringer, så vanskeliggøres stort set alle danske tv- og filmproduktioner resten af året og nok desværre frem til juni 2021 eller til der udvikles en vaccine. Og det faktum afhjælpes desværre heller ikke af de ellers gode ”Retningslinjer for genåbning af kulturproduktioner”, som filmbranchens parter i samarbejde med Kulturministeriet er i proces med at udarbejde.

Forslag til hvordan vi kan sikre dansk film- og tv-produktion i 2020

For at kunne beskytte den gruppe, der arbejder lige omkring kameraet, og som varetager en uerstattelig funktion (udskiftning er umulig af hensyn til produktionen), foreslås følgende:

  1. Mulighed for fysisk og økonomisk tilrettelæggelse af produktionen, herunder tilstræbe størst mulig afstand og udvidet rengøring, fjernarbejde, opdeling i mindre del-hold, fysisk beskyttelse (visir, handsker), forskudt arbejdstid osv.
  2. Udvidet testregime under optagelser, fx selvtestning, test hos filmlæge mm. Alle ansatte/tilknyttede film eller tv-produktion skal acceptere udvidet og løbende testning i ansættelsesperioden. Dette indebærer, at alle ansatte skal lade sig teste i det omfang, der er behov for det, udfylde selvrapporteringsspørgeskema for at identificere og blive bevidst om eventuelle symptomer på COVID-19. Anbefalede procedurer for anvendelse af selvrapporteringsspørgeskema kan fx følge Divisionsforeningens anbefalinger.
  3. I yderste konsekvens og kun efter ønske fra centrale aktører og finansieringsmæssige krav, skal det være muligt at sikre centrale personer en yderligere reduceret smittefare. Det kan fx ske ved tilbud om indlogering på hotel i optageperioden og kompensation for tab hermed. Dette vil både øge sikkerheden for, at optagelserne kan gennemføres uden afbrydelser, men det vil desuden øge mulighederne for, at filmen kan forsikres. Hvem og hvor mange, der kan tilbydes denne indlogering skal defineres ud fra den enkelte films behov. En film med kun 2 skuespillere på en location, har et andet behov end en film med 10 skuespillere, der befinder sig på 8 forskellige locations.  

Filmfolk arbejder jævnligt under isolationsmæssige forhold,
når vi fx optager i en anden landsdel eller optagelserne finder sted i udlandet,
og vi er derfor vant til at udarbejde produktionsbudgetter,
som tager højde for rejser og indlogering af hold.

Forslaget er således, at alle film og tv-produktioner indtil juni 2021 budgetmæssigt skal anses som værende optaget i udlandet og, at der således tages højde for ekstraomkostninger til rengøring, testning og ekstern indlogering. Herudover vil der for disse ansatte blive nedskrevet præcise retningslinjer for vedkommendes faggruppe, såsom specifikke regler for skuespillere, instruktører, fotografer mm.

For ansatte bag kameraet gælder de almindelige COVID:19 regler og retningslinjerne udarbejdet af filmbranchens parter.
Følgende yderligere forudsætninger skal opfyldes før genoptagelse af film- og tv-produktion kan ske i Danmark: 

  • At film- og tv-produktioner kan forsikres (enten i privat eller offentlig regi) i tilfælde af COVID-19 sygdomsudbrud. 
  • At film- og tv-produktioner kan forsikres i tilfælde af generelt ’lock down’ i det danske samfund. – At der skabes en økonomisk hjælpepakke til de film- og tv-produktioner, der allerede er blevet bremset i deres optagelser. 
  • At der skabes en økonomisk hjælpepakke, der dækker de meromkostninger (bl.a. til isolation og test) dansk film skal bruge for at kunne producere i første omgang frem til juni 2021) Sikkerhedsprocedurer tager tid fra filmoptagelser der i forvejen er ekstremt tidspressede, så denne ekstra tid skal ligeledes finansieres, så den høje danske film- og tv-kvalitet ikke lider. 
  • Betydningen af hjælpepakker er afgørende stor. Tager vi penge til at dække merudgifterne fra den eksisterende filmstøtte, vil konsekvensen blive, som vi desværre ser i Norge, at Danmark kommer til at producere langt færre film- og tv-produktioner fremover. 

6. maj 2020