Berlingske bringer i dag en artikel om den rapport om økonomien i dansk film, der netop er udkommet.
”Filmproducenterne tjener stadigt færre penge på danske film, og der er blevet længere imellem de kunstneriske succeser, der samtidig trækker mange mennesker i biografen.
De to budskaber bliver understreget i en rapport fra analyseselskabet Deloitte om økonomien i dansk film og udviklingen i den over de seneste ti år. Rapporten udkommer op til de kommende forhandlinger om et medieforlig, der også omfatter dansk film.
Konklusionen er, at det især er indtægterne fra DVD-salget, man savner, og det bliver ikke samlet op af nye digitale ordninger – for hver 10 kroner, der er forsvundet er der kun kommet en digital krone igen.
Så selv om de offentlige midler udgør 60 procent af alle penge i dansk film, så betyder nedgangen i den private del, at den samlede finansiering af film er faldet med, hvad der svarer til fire årlige danske spillefilm.
Udviklingen får Sandra Piras, sekretariatschef for Danske Filminstruktører til at frygte for kvaliteten i fremtidens film.
»Vi kan jo se, at lysten til at tage en risiko med en film, man ikke er sikker på, er blevet mindre hos producenter og distributører, og at det er blevet sværere at få dem finansieret. Men hvis du ikke tager en risiko, så opfinder du heller ikke det nye filmsprog. Så gentager du dig selv, og det taber man på i længden. Konsulentordningen er jo bl.a. sat i verden for at skabe fremtidens danske film,« siger Sandra Piras.
Hun vil gerne fastholde blandingen af private og offentlige penge i dansk film – også i de konsulentstøttede film – og fra filminstruktørerne lyder et af forslagene i et kommende udspil om filmstøtten, at filminstituttet opretter et »Center for Publikum« som både skal se på den måde, man lancerer film i dag , men også skaber øger engagementet.
»Hvordan skaber man interesse for lige præcis den her film derude? Det skal vi blive bedre til,« siger Sandra Piras.”
Læs den fulde artikel på Berlingske:
https://www.b.dk/kultur/pengene-siver-stoet-ud-af-dansk-film