Danske Filminstruktører er én af de 11 organisationer bag Create Denmark, som har til formål at gøre det nemt at købe rettigheder ét samlet sted og samtidigt sikre kunstnere en rimelig betaling, når deres rettigheder bruges på det digitale marked.

Din løn som instruktør er en blanding af rettighedsbetaling og arbejdsløn. Forsvinder den ene (ved buy out), bliver du fattigere!

– Derfor kæmper vi for dine rettigheder i aftalen mellem Create Denmark og Producentforeningen!

Sammen med dine kunstnerkollegaer i Create kæmper vi for vores medlemmers økonomiske rettigheder, og har derfor indgået en aftale med Producentforeningen, som sikrer kunstnerne løbende betaling, når jeres værker bliver streamet på en streamingtjeneste.   
 
Rettigheder er altafgørende i kunstnerens livsgrundlag
 
Løbende betaling til kunstnerne har været en del af den danske løn- og rettighedsmodel i mere end 50 år, men de udenlandske tjenester har de sidste par år lagt pres på både kunstnere og producenter, for at kunne købe vores rettigheder med et engangsbeløb: Et såkaldt “buy out”. Dermed får hverken kunstnere eller producenter mulighed for at leve at deres bagkatalog. Rettigheder til ens bagkatalog er altafgørende i enhver kunstners livsgrundlag, så det svarer groft sagt til, at man bliver købt ud af sin pension og sit livsværk, for et engangsbeløb nu og her: Det er en rigtig dårlig deal, da kunstneres ret til at betaling for udnyttelsen af hans/hendes værk, gælder i hele kunstneres liv, og også efter døden. Dvs. dine børn vil også være sikret betaling, hvis dine film og tv-serier distribueres efter din død. Alle vores undersøgelser viser, at det simpelthen ikke kan svare sig at acceptere buy out-aftaler, fordi tidshorisonten for dine rettigheder er så lang – det er rigtigt mange år og rigtigt mange udnyttelser, du går glip af. 
 
Vi vil finde en løsning!
 
Vi ved, at både producenter, instruktører og andre kunstnere er voldsomt påvirkede af streamingtjenesternes udmeldte udviklingstop, så vi skal finde en løsning. 
Create Denmark og Producentforeningen har derfor, på et møde d. 10. juni 2022, besluttet at trække i arbejdstøjet, så vi sammen med de enkelte streamingtjenester kan gøre brug af streamingaftalens grundstruktur til at finde løsninger, som tjenesterne kan se sig selv i. Hverken kunstnerne, producenterne eller streamingtjenesterne kan leve med en situation, hvor al udvikling af nyt dansk dramaindhold til streaming bliver bremset.
 
Spørgsmål & svar
V har samlet en række spørgsmål og svar om Create Denmark, rettigheder og streaming i en Q&A, som du kan læse her: