Fra det nye år står en samlet branche bag fælles retningslinjer, der skal sikre børne- og ungemedvirkende ordentlige vilkår på tværs af tv og film. DR, TV 2, Producentforeningen, Filminstituttet, Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører er parterne bag de fælles retningslinjer, der er blevet til med input fra Børnerådet.
– Aftalen om retningslinjer for brug af børn på film og tv markerer et vigtigt skridt mod at sikre den bedst mulige oplevelse for børn både før, under og efter optagelserne. Vi sender en stor tak til filminstruktør Oliver Zahle, der har leveret et kæmpe stykke arbejde for Danske Filminstruktører i arbejdet med retningslinjerne, siger forperson i Danske Filminstruktører Rasmus Kloster Bro.
De fælles retningslinjer gælder for arbejdet med alle børn og unge i alderen op til 18 år, der medvirker i danske film- og tv-produktioner – herunder film, fiktion, fakta-, underholdnings-, dokumentar- og livsstilsprogrammer.
Filminstruktør Oliver Zahle har repræsenteret Danske Filminstruktører i arbejdet med retningslinjerne og er særligt glad for, at få indspark med om, “at arbejdsbyrden ikke alene måles i arbejdstimer, men også i arbejdspresset, der knytter sig til den tid, barnet tilbringer foran kameraet. På fiktionsproduktioner er det vigtigt at forstå, at man ikke kan forvente at optage samme antal scener eller manuskriptsider om dagen, som på produktioner uden børnemedvirkende.”
Det har også været helt afgørende med Oliver Zahles input at sikre børn den bedst mulige beskyttelse i forhold til den store medieeksponering, der kan følge med deres medvirken.
Vi ser frem til, at aftalen tages i brug i produktionsmiljøet, og vi glæder os til den planlagte revidering til efteråret, hvor erfaringerne fra praksis kan bidrage til yderligere forbedringer.
Stor tak til Oliver Zahle for at bringe instruktørens perspektiv ind i arbejdet og tak til DR, TV 2, Producentforeningen, Filminstituttet, Dansk Skuespillerforbund og FAF for det store arbejde med de fælles retningslinjer for børne- og ungemedvirkende i tv- og filmbranche!
Du kan læse retningslinjerne via linket her: Retningslinjer børnemedvirkende
Læs den samlede branches pressemeddelelse her:
Det skal være trygt for børn og unge at medvirke i film- og tv-produktioner, mener en samlet tv- og filmbranche. For første gang nogensinde arbejder en samlet branche fra 2025 efter fælles retningslinjer for børne- og ungemedvirkende.
Fra det nye år står en samlet branche bag fælles retningslinjer, der skal sikre børne- og ungemedvirkende ordentlige vilkår på tværs af tv og film. DR, TV 2, Producentforeningen, Filminstituttet, Dansk Skuespillerforbund & Danske Filminstruktører er parterne bag de fælles retningslinjer, der er blevet til med input fra Børnerådet.
Målet med de fælles retningslinjer er at sikre fysisk og mental velbefindende for de medvirkende børn og unge på tværs af alle film- og tv-produktioner. Retningslinjerne indebærer blandt andet fælles standarder for arbejdstid, opmærksomhed om eksponering og fokus på at stille rådgivning og støttefunktioner til rådighed.
De nye retningslinjer kommer samtidig med politiske tiltag på området. I det nye år overtager Arbejdstilsynet opgaven fra politiet med at udstede arbejdstilladelse til børnemedvirkende under 13 år. Denne beføjelse træder i kraft den 1. januar 2025 sammen med de nye retningslinjer fra tv-og filmbranchen.
Om retningslinjerne siger parterne:
-Vi er meget begejstrede for, at så mange aktører i branchen er blevet enige om disse nye, fælles retningslinjer. Det betyder, at producenterne nu får en bedre mulighed for at tage særlig hensyn til børnene i planlægningen og budgetteringen af produktionerne, siger direktør i Producentforeningen, Anna Porse Nielsen.
-DR har siden 2017 haft retningslinjer på børneområdet, og vi har her høstet et hav af erfaringer gennem produktioner med et stort antal børnemedvirkende. Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes for os som branche at udvikle et fælles sæt retningslinjer, som fra det nye år kommer alle børn og unge i danske film- og tv-produktioner til gode. Det er et vendepunkt og et ansvar, vi som branche skal tage, siger underdirektør i Kultur, Børn og Unge, Natascha Dexters.
– Alle børn og unge, der deltager i fremtidens film- og tv-programmer, skal have ordentlige og fair vilkår. Derfor har vi også på TV 2 skærpet vores egen opmærksomhed på de produktioner, hvor børn og unge deltager. Jeg er rigtig glad for, at vi nu står sammen på tværs af branchen om fælles retningslinjer, der gælder for alle genrer og produktioner. Det er banebrydende for den danske indholdsbranche, og det er jeg meget stolt af, siger fiktionschef på TV2, Mette Nelund.
Retningslinjerne gælder for børn og unge op til 18 år
De fælles retningslinjer gælder for arbejdet med alle børn og unge i alderen op til 18 år, der medvirker i danske film- og tv-produktioner – herunder film, fiktion, fakta-, underholdnings-, dokumentar- og livsstilsprogrammer, hvor barnet eller den unge er foran kameraet. Retningslinjerne gælder uanset om de medvirkende modtager løn eller arbejder ulønnet – fx ved deltagelse i et underholdningsprogram eller en dokumentarfilm.
Børn og unge, der medvirker som kilder i nyheds- og aktualitetsindslag, er undtaget branchens retningslinjer. Her henvises til Pressenævnets retningslinjer for god presseskik, som er suppleret broadcasteres egne presseetiske retningslinjer.