ET STØRRE BILLEDE

Med ET STØRRE BILLEDE vil vi skabe fokus på den stadig meget ensidige forestilling om hvad og hvem, der kan repræsentere ‘det normale’ i Danmark. Vi er et sammensat folkefærd. Men forskelligheden afspejles hverken på eller bag skærmen og tilsvarer ikke befolkningen eller publikum. Vi ønsker at skabe forandring.

– Pressemeddelelse, 1.2.2023 fra initiativgruppen ET STØRRE BILLEDE: Laura Allen Müller, Sandra Yi Sencindiver, Malaika B. Mosendane, Şiir Tilif & Dorcas Joanna Hansen

Kære film- og TV-branche

Vi har udvalgt tre danske filmplakater/pressebilleder fra 2022, nemlig Fædre & Mødre,Riget Exodus og Familier som vores, som vi mener er symptomatiske for den ensidige tendens. Derfor har vi lavet remakes af billederne med et alternativt cast, der viser en mangfoldighed af alder, køn, seksualitet, hudfarve, familieformer, religion,  socioøkonomisk baggrund, normbrydende kroppe og personer med handicap – altså mennesker, som er meget ringe repræsenteret i størstedelen af de danske produktioner.

Vores tre billeder, som vi har døbt Forældre, Hospitalet og Vores Familie, er en kunstkommentar på det begrænsede og utidssvarende verdensbillede, der findes og genskabes i dansk film og tv. “Vi har valgt, med glimt i øjet og humor, at genfortolke og viderebygge, som god kunst jo kan bære. Vi har ikke et ærinde om at pege på film og kunst, der ikke må laves, ej heller at forsøge at forbyde eller “aflyse” film eller specifikke kunstnere. Vi peger tværtimod mod fremtiden, hvor vores alternative billeder kan bruges som inspiration til nytænkning,” siger Sandra Yi Sencindiver.

Vores genfortolkninger modsvarer en tendens, der er i branchen og belyser, at vi endnu ikke er kommet ret langt i samtalen om, hvordan man sikrer bred repræsentation og forskellighed. Mange af de førnævnte grupper er ikke repræsenteret særligt godt, hverken i antal eller på måder, der er ligeværdige eller nuancerede.   

“Hvis vi som branche øger bevidstheden, kan vi få talent, historier og perspektiver i spil, der gør dansk film og TV endnu bedre og mere nuanceret. Ganske enkelt fordi der er et stort potentiale, der lige nu ikke bliver udfoldet optimalt,” siger Laura Allen Müller

Baggrund

Vi er en stor gruppe skuespillere, der drømmer om forandring i vores branche, så vi får en større mangfoldighed og rigere repræsentation i dansk TV og film. Den forandring er allerede i fuld gang på det globale plan og tog for alvor fart i kølvandet på Metoo bevægelsen og Black Lives Matter. Der blev startet en verdensomspændende, kollektiv samtale om magtstrukturer, ulighed, diskrimination og vigtigheden af bred repræsentation og sat lys på, at der er stemmer, som ikke får plads eller bliver hørt. 

“Vi inviterer branchen til at gribe bolden og fortsætte samtalen, så vi i fællesskab finder konstruktive løsninger og veje til at skabe bedre film og kunst,” siger Malaika B. Mosendane.

Kærlige hilsner, jeres gode kollegaer:

Anne-Vibeke Mogensen, Albert Clark, Arian Kashef, Bo Hårdell, Cath Mathilde Borch Jensen, Claudio Morales, Daniel González-Muniz, David Sakurai, Diêm Camille, Ditte Maria le-Fevre, Dorcas Joanna Hansen, Dorte Rømer, Ellen Hillingsø, Gaia Muñoz Rosberg, Hervé Toure, Hyo Cortzen, Jesper Christensen, Katrine Jensenius, Kimmie Liv Sennova, Laura Allen Müller, Lotte Andersen, Malaika B. Mosendane, Malik Grosos, Marie-Lydie Melono Nokouda, May Lifschitz, Mo Chara, Morten Christensen, Morten Hemmingsen, Morten Nielsen, Nadia Nouamani, Özlem Saglanmak, Pelle Nordhøj Kann, Rolf Hansen, Sandra Yi Sencindiver, Sara Klein, Sara El-Khatib, Şiir Tilif, Solvej Kyung-Sook Christiansen, Svend Hardenberg, Søs Sif Thiele, Tone Ottilie, Thomas Chaanhing, Tove Bornhøft og Wahid Sui Mahmoud.

Initiativtagere til ET STØRRE BILLEDE

Laura Allen Müller, Sandra Yi Sencindiver, Malaika B. Mosendane, Şiir Tilif & Dorcas Joanna Hansen

Pressekontakt:

Firat Jacob Tas

Tlf. 91 71 24 64

Mail: etstoerrebillede@gmail.com

Facebook:

Et Større billede

Instagram:

@etstoerrebillede 

Foto Forældre: Marie Hald

Foto Vores Familie: Per Morten Abrahamsen

Foto Hospitalet: Marie Hald