Kortfilm kan fortælle om livet på en ny og overraskende måde
Instruktør Martin Strange-Hansen skabte i 2022 kortfilmen ’On My Mind’ for få penge. Den dybt personlige fortælling om en mand, der vil synge en sang på et værtshus, blev Oscar-nomineret. Det hjalp KulturPlus-midlerne med til.
Af Casper Hindse
Henrik har det ikke godt. Han er vadet ind på en bodega og har bestilt en firdobbelt whisky i håb om at synge en bestemt sang. Elvis-nummeret ’Always On My Mind’, som også klinger i titlen til den Oscar-nominerede kortfilm ’On My Mind’ fra 2022, der folder Henriks følelser ud.
Den stod tidligere Oscar-vinder, Martin Strange-Hansen, bag.
– Præmissen er, at en mand kommer ind på en bar. Derfor skulle det være en westernsaloon som McKluud her, siger instruktøren og læner sig tilbage i båsen på værtshuset, hvor kortfilmen blev indspillet.
’On My Mind’ var en dybt personlig fortælling for instruktøren.
– Jeg gik selv ind på en bar en tidlig formiddag for en del år siden. Min datter var indlagt, og jeg havde ikke sovet i en måned. Derfor måtte jeg have en whisky. Da jeg åbnede døren, føltes det som en gammel western, siger han og kaster et blik på de tykke trævægge, som dufter af cowboyskrå og vindheksestøv.
– Jeg fik min whisky uden is og tænkte videre over den situation, jeg befandt mig i. Pludselig lagde jeg mærke til, at der sad to andre gæster i nærheden og talte om noget hverdagsagtigt. Det slog mig, at jeg var på baren, men jeg var også meget langt fra de andre mennesker, der var her. Den følelse kunne der laves en interessant kortfilm om, siger han så.
Et blad i tilværelsen
Det er ordet ”kortfilm”, som er essentielt her. For nok har instruktøren gennemlevet de følelser, der er i ’On My Mind’, men kortfilmen handler ikke om ham.
Det er Henrik, som er ramt af sorg. Han går ikke, før han har sunget. Ude på den anden side af trævæggene venter verden og dens barske realiteter.
– En kortfilm kan komprimere et dilemma eller en problematik uden at skulle svare på alting. Derfor er det den udtryksform, jeg holder mest af, siger Martin Strange-Hansen.
– Spillefilmen skal brede sig mere ud. Her er der store fordele ved kortfilmen, fordi den kan kommunikere mere rent til publikum. Det er en kunst at få noget til at se enkelt ud, selvom det er komplekst. Det formår de bedste kortfilm.
Han retter sig op og sammenligner spillefilm med et stort træ, der både har rødder, stamme og krone. Kortfilm er noget andet og mere præcist.
– Kortfilm kan nøjes med at være et blad, der får plads til at svæve i vinden. De bedste besidder en særlig nøjagtighed. De henvender sig til et publikum, der er nysgerrigt og som ikke på forhånd ved,
hvad de skal se. Her er hverken trailere eller gennemtyggede tematikker. Det skaber en intens filmoplevelse, siger Martin Strange-Hansen.

Omvendt legeplads

Det, der venter uden for bodegaens røgfyldte karaokeoptræden i ’On My Mind’, er, at Henrik skal besøge din elskede på hospitalet.
Kortfilmen blev indspillet over få dage på Vesterbro i København. Tre skuespillere og et lille filmhold. Alligevel endte ’On My Mind’ med at rejse verden rundt.
Da Martin Strange-Hansen sad i en biograf i Colorado efter en visning, kom en kvinde op til ham. Hun havde tårer i øjnene og forklarede, at kortfilmen beskrev noget, hun havde gennemgået mange år forinden.
– Det viser, hvordan kortfilm kan gå ind i en følelse på tværs af grænser, siger instruktøren.
– ’On My Mind’ handler om, at hvis du er ked af det, må du erkende det. Det er den følelse, filmen går ind i. Når du skal fatte dig i korthed, bliver de valg – og ikke mindst de fravalg – du skal foretage, ekstremt vigtige. Der er ikke plads til fortællefedt. Alt skal skæres ind til benet.
For ham er kortfilm både en udtryksform og en daglig kamp. På trods af at et værk som ’On My Mind’ havde Oscar-potentiale, var det svært at få finansieret.
– Da jeg blev færdig på filmskolen for efterhånden en del år siden, besluttede jeg mig for at arbejde med både kort- og spillefilm. Det er to sidestillede filmiske udtryksformer for mig, men i Danmark er fokus stort set kun rettet mod spillefilmene, siger han.
– Hertillands ser vi på kortfilm som et midlertidigt talentudviklingstrin, hvor filmarbejdere kan dygtiggøre sig. Det, synes jeg, er forkert. Det er ganske enkelt sværere at være præcis, som du bliver nødt til at være i en kortfilm, så måske burde vi øve os med spillefilmene, for at blive gode nok til at lave kortfilm.
Brug for støtte
Det kan lyde paradoksalt, at en kortfilm, som ender med at skulle op ad den røde løber ved verdens mest glitrende prisuddeling, kan være svær at stykke økonomisk sammen, men sådan forholder det sig faktisk.
Selvom ’On My Mind’ i dag er en del af dansk film- og Oscar-historie, var det ikke givet, at Martin Strange-Hansen ville få den lavet.
– ’On My Mind’ ville aldrig være blevet til noget uden KulturPlus-midlerne. Det Danske Filminstitut støtter ikke kortfilm, og derfor er der brug for økonomisk støtte udefra, siger han.
– Filmbranchen er generøs med talent og tid, men det betyder også, at der er brug for støtte til de mest basale omkostninger ved filmproduktionen. Helt konkret brugte vi KulturPlus-midlerne til forplejning af holdet og til at betale for musikken. Nummeret ’Always On My Mind’ kostede en del. Uden det havde vi ingen kortfilm.
Det lægger kun yderligere til paradokset, at dansk film og danske kulturpolitikere har solet sig i succesen af kortfilmens Oscar-nominering. Imidlertid er det vigtigste for instruktør Martin Strange-Hansen, at kortfilmgenren kan nå publikum i alle generationer.
– Hvis vi ikke støtter dansk kortfilm, lever vi ikke op til det, der står i folkeskoleloven om, at elever i ottende klasse skal have et forløb i kortfilm. Som status er nu, er det film, der er lavet gratis eller for de midler, som kan søges rundt omkring. Kortfilm kan fortælle om livet på en ny og overraskende måde. Man kan ikke takke KulturPlus-midlerne nok for, at de fik ’On My Mind’ til at lykkes.
Blå bog
Martin Strange-Hansen
Født 1971 i Esbjerg.
Hans afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, ’Når lysene tændes’ (2001), blev hædret med den såkaldte ”Baby-Oscar” som bedste udenlandske filmskolefilm.
Skrev og instruerede herefter ’Der er en yndig mand’, der i 2003 modtog Oscar-statuetten for bedste kortfilm.
Har siden instrueret både spillefilm og tv-serier, men har altid skelet til kortfilmene.
’On My Mind’ blev lavet med et lille filmhold under en corona-nedlukning. Den blev Oscar-nomineret i 2022.
Skrev i 2024 spillefilmen ’Synkefri’, som blev Robert-nomineret for bedste manuskript.

Bliv klogere på KulturPlus-midlerne
Støtten fra Danske Filminstruktører kommer fra de såkaldte KulturPlus-midler. Midlerne stammer fra Kompensationsordningen for privatkopiering, der skal kompensere rettighedshavere inden for film, musik og tv for det indtjeningstab, som knytter sig til lovlig privatkopiering.
To tredjedele af pengene skal efter loven afregnes individuelt til de enkelte rettighedshavere, mens den sidste tredjedel skal investeres i fælles kulturelle brancheformål.
Det er en del af disse midler, Danske Filminstruktører har valgt at give til ’On My Mind’.
Hvis du ønsker at læse mere om KulturPlus-midlerne, kan du klikke dig videre til producentrettigheder.dk.