Stumfilm.dk modtog årets Sær-Bodil

BODIL. Ved Bodil-uddelingen i går lørdag, modtog Filminstituttet årets Sær-Bodil for sit filmarkæologiske arbejde med at digitalisere stumfilmarven og formidle den på Stumfilm.dk. For Danske Filmkritikere, der uddeler prisen, sætter Stumfilm.dk ” … en fed streg under, at de stumme film er en lige så vigtig del af vores kulturelle identitet som al anden filmkunst, billedkunst, musik, teater og litteratur.”

Bodil-statuetten i selskab med medarbejdere fra Filminstituttet, der har arbejdet med Stumfilm.dk. Bagest fra venstre: Nikolaj Fogh-Nielsen, Jens Nielsen Gram, Anne Schwartz, Thomas C. Christensen, Jakob Buhl Vestergaard, Birgit Granhøj Dam, Henrik Fuglsang. Forrest: Mikael Braae, Claus Greffel, Lars-Martin Sørensen, Jørgen Christiansen, Lisbeth Richter Larsen. Foto: Rasmus Brendstrup.

Danmarks ældste filmpris, Bodil-prisen, blev uddelt på Folketeatret i København i går, lørdag den 29. februar. Her hyldede foreningen Danske Filmkritikere årets bedste danske filmpræstationer (se alle Bodil-vinderne her). Og årets Sær-Bodil gik til … Stumfilm.dk.

På Stumfilm.dk, der blev lanceret i november sidste år, kan alle følge med i digitaliseringen af over 400 værker fra perioden 1897-1928 – det vil sige samtlige bevarede danske stumfilm. Projektet løber over fem år, og efterhånden som filmene digitaliseres, kan de streames på sitet ledsaget af bl.a. plakater, fotografier, tematekster, manuskripter og datidens anmeldelser. Alt er frit tilgængeligt og gratis.

Danske Filmanmelderes begrundelse for at tildele Stumfilm.dk årets Sær-Bodil lyder:

Asta Nielsen, Fy & Bi, Valdemar Psilander, Clara Wieth, August Blom, Carl Th. Dreyer, A.W. Sandberg, Benjamin Christensen.

Det er blot få af de mange skuespillere og instruktører, som i 1910’erne og 20’erne var med til at gøre Danmark til en af de største og vigtigste filmnationer i verden, og som man kan møde, hvis man klikker sig ind på Stumfilm.dk, Det Danske Filminstituts nye streamingtjeneste for, ja, stumfilm.

Det er umuligt ikke at være begejstret over denne tjeneste og det projekt, som Filminstituttet er i gang med: Digitalisering og fremvisning af den allerældste del af den danske filmarv, i alt 400 stumfilm.

Filmene er en essentiel del af det fundament, som dansk film står på i dag. Men de skrøbelige, brandfarlige filmruller har længe ligget urørte, usete og, for en bred offentlighed, glemte i en temperaturkontrolleret bunker nord for København.

Nu vækkes de så til live og gøres gratis tilgængelige for alle, og takket være Stumfilm.dk er det således blevet muligt at følge den udvikling også i dansk film, hvor filmsproget og dets grammatik blev opfundet, og hvor ikke mindst Nordisk Film, der blev stiftet af gøgleren Ole Olsen i 1906, var et af de mest produktive og succesfulde filmselskaber i verden.

Stumfilm.dk minder os alle om, hvor mangfoldig en størrelse dansk film er, og sætter en fed streg under, at de stumme film er en lige så vigtig del af vores kulturelle identitet som al anden filmkunst, billedkunst, musik, teater og litteratur.

Det er der god grund til at være taknemmelig over, og derfor skal Stumfilm.dk have årets Sær-Bodil.

Stumfilm.dk er blevet til med støtte fra A.P. Møllerfonden, Augustinusfonden og Louis-Hansen-fonden.

Læs mere om Stumfilm.dk og find pressemateriale.