YouSee bør spille indenfor stregerne
så konflikten om rettighedsbetaling kan afgøres hurtigt og effektivt!
Af Sandra Piras, sekretariatschef Danske Filminstruktører

Vi troede egentlig, vi havde landet et rimeligt kompromis. Da YouSee pludseligt stoppede med at betale for det danske indhold, de viste i deres tv-pakker i foråret 2024 og krævede en 70 pct reduktion af den fremtidige betaling for rettigheder, var gode råd dyre. Hvordan skulle vi sikre indkomsten for de mange 1000 rettighedshavere, som filminstruktører og andre medudviklere af dansk underholdning som producenter, skuespillere og øvrige rettighedshavere? En løsning blev, at parterne blev enige om at indgå midlertidige aftaler om en delvis betaling af rettighederne, mens konflikten kørte. Alt imens skulle det relevante juridiske organ – Ophavsretslicensnævnet – behandle sagen og vurdere, hvordan betalingen for rettighederne på film og tv fremadrettet skulle se ud. Hvis Ophavsretslicensnævnet ville behandle sagen, hvad vi forventede, var der udsigt til en afgørelse allerede om ét år. Det var til at overskue.
Derfor er vi forundrede over, at YouSee nu alligevel vælger ikke at spille inden for stregerne. YouSee har nemlig, som noget nyt, meddelt, at YouSee vil boykotte Ophavsretslicensnævnets proces, som hurtigt og effektivt ville føre til en løsning af konflikten inden for et år. YouSee har tidligere været part i sager for Ophavsretslicensnævnet og anerkendt denne statsinstans og i den verserende sag har YouSee i over et år afleveret processkrifter ved nævnet. Da Ophavsretslicensnævnet imidlertid meddelte, at det ville behandle sagen, og en afgørelse ville kunne foreligge i 1. halvår af 2026, så sprang YouSee fra, og YouSee boykotter reelt nævnet.
Udsigt til et årti med uklarhed
Det efterlader os med udsigt til en meget lang sagsbehandling, hvor YouSee kun vil forholde sig til den sag, de selv har anlagt ved Sø- og Handelsretten – en sag, der kan trække ud i op til 10 år. Det er mere end et årti, hvor alle instruktører, skuespillere, dramatikere, producenter og andre rettighedshavere ikke vil modtage fuld betaling, og hvor der er stor usikkerhed om vores økonomi. Og skulle nogen være i tvivl; det er de færreste i den kreative branche, som kan holde til det. Vi kan kun se det som et udtryk for, at YouSee forsøger at trætte os til at give op og satser på at gøre os møre.
Én ting er, at YouSee tydeligvis ikke mener, at de skal betale en rimelig betaling til skaberne af det danske indhold, de tjener gode penge på. Noget helt andet er, at YouSee så åbenlyst viser, at de er helt ligeglade med Folketingets og samfundets organ til at løse tvister mellem tv-distributører og rettighedshavere. YouSees ageren viser, at de ikke respekterer Ophavsretslicensnævnet og dermed heller ikke det etablerede system, idet de insisterer på en tung og tidskrævende sag ved domstolene.
Som kunstnerorganisation opfordrer vi til, at YouSee anerkender Ophavsretslicensnævnets legitimitet og helt afgørende rolle i, at vi kan få vurderet sagen i et uvildigt og specialiseret nævn og inden for en hurtig og effektiv tidsramme.
YouSees fremfærd i denne sag er langt fra danske værdier uanset, om den er lovlig eller ej. Vi, der repræsenterer dem, der står bag alle de gode, danske fortællinger, vil derfor stå skulder ved skulder, og kæmpe hele vejen. For konflikten handler om noget meget centralt: at dansk indhold og dansk kultur koster penge at skabe og udvikle. Derfor står vi som filminstruktører sammen med de mange andre rettighedshavere om en fair betalingsmodel for vores arbejde. Og et system, hvor vi kan stole på hinanden på begge sider af bordet.